Recenzi.cz > Články >
Výpis z Katastru Nemovitostí ZDARMA - Nahlížení do Katastru Nemovitostí Online

Výpis z Katastru Nemovitostí ZDARMA - Nahlížení do Katastru Nemovitostí Online

Orientačně 5 minut čtení   |   Komentáře (1)
Průměr: 4.3 (3 x hlasováno)
Obsah tohoto článku

Chcete rychle a snadno získat přehled o nemovitostech v České republice? Získat výpis z katastru nemovitostí zdarma je možné jak online při nahlížení do KN na webu nahlizenidokn.cuzk.cz, kde můžete bezplatně a bez registrace prověřit vlastníka jakékoli nemovitosti, tak osobní návštěvou katastrálního úřadu / CUZK pracoviště v blízkosti vašeho bydliště. O výpis z Katastru nemovitostí může požádat kdokoli anonymně, a to na základě listu vlastnictví, kde je nutné znát katastrální území a číslo listu, nebo podle seznamu nemovitostí. Vydání oficiálního výpisu je zpoplatněno.

Výpis z katastru je klíčovým dokumentem, který vám poskytne důležité informace o vlastnictví, právních vztazích a dalších údajích spojených s konkrétními pozemky či budovami. Ať už plánujete nákup nemovitosti, prověřujete vlastníka nebo potřebujete oficiální výpis pro právní účely, existuje několik snadných způsobů, jak tyto údaje získat online nebo osobně. V tomto článku vám ukážeme, jak jednoduše vyhledat informace z katastru, kolik to stojí a jaké možnosti máte při získávání ověřeného výpisu. Pokračujte ve čtení a dozvíte se vše potřebné.

Jak získat výpis z katastru nemovitostí?

Získání výpisu z katastru nemovitostí je jednoduché a dostupné různými způsoby. Nejběžnější metodou je využít online nástroje Nahlížení do katastru nemovitostí, které spravuje Český úřad zeměměřičský a katastrální. Tento systém umožňuje rychle vyhledat vlastnická práva k nemovitostem, včetně informací o parcelách, budovách či právních vztazích. Stačí zadat název katastrálního území, parcelní číslo nebo adresu. Tento způsob je zdarma, pokud si chcete data jen prohlédnout, ale za plný oficiální výpis budete muset zaplatit.

Možnosti hledání v Katastru nemovitostí - parcela, stavba, jednotka, řízení a mapy
Můžete si vyhledat parcelu, stavbu, jednotku (byt, garáž, garážové stání)  či řízení - převod nemovitosti.
  • Výpis lze získat přes Nahlížení do katastru nemovitostí online.
  • Zobrazení dat je zdarma pro náhled informací o nemovitostech.
  • Vyhledává se pomocí katastrálního území, parcelního čísla nebo adresy.
  • Oficiální výpis je dostupný za poplatek přes eGovernment nebo CzechPOINT.
  • Cena za oficiální výpis online je přibližně 50 Kč, na CzechPOINT 100 Kč za stránku.

Kde stáhnout výpis z katastru?

Pro stažení výpisu máte několik možností. CzechPOINT je jedním z nejoblíbenějších způsobů, kde lze získat oficiální tištěný výpis. Další možností je využít internetový portál eGovernment, kde můžete získat elektronický výpis z katastru s kvalifikovaným elektronickým podpisem. Tento výpis je právně platný a lze jej použít například při prodeji nemovitosti.

  • CzechPOINT: Získáte tištěný oficiální výpis.
  • eGovernment portál: Stáhnete elektronický výpis s elektronickým podpisem.
  • Elektronický výpis je právně platný pro právní úkony (např. prodej nemovitosti).
  • Stahování výpisu je snadné přes registraci na eGovernment.

Kolik stojí výpis z katastru nemovitostí na poště?

Pokud zvolíte možnost vyřídit výpis přes CzechPOINT na poště, cena je obvykle stanovena na 100 Kč za každou stránku výpisu. Pokud však budete potřebovat výpis s více stránkami, počítejte s tím, že cena se může zvýšit. U elektronického výpisu může být cena nižší, a to kolem 50 Kč za jeden výpis.

ZpůsobPopisCena
Nahlížení onlineNáhled zdarma, informace o nemovitostechZdarma (náhled)
Oficiální online výpisPrávně závazný výpis~50 Kč
CzechPOINT (seznam poboček)Tištěný výpis na poště nebo jiném místě100 Kč/stránka
Katastrální úřadVýpis přímo na územním pracovišti100 Kč/stránka

Jak stáhnout list vlastnictví?

List vlastnictví je specifický typ výpisu, který obsahuje podrobnosti o vlastnictví a právních vztazích k nemovitosti. Tento dokument můžete získat online přes portál Nahlížení do katastru, ale plně ověřený výpis, který je právně platný, lze získat pouze na CzechPOINT nebo přes eGovernment portál. Při stahování listu vlastnictví si připravte údaje, jako je parcelní číslo nebo název katastrálního území.

Předání klíčů k nemovitosti, podpis smlouvy, hledání v registru.
Stažení listu vlastnictví je dostupné online přes cuzk portál Katastru nemovitosti. Konečně. To to trvalo.
Jak stáhnout list vlastnictvíFakta
Typ dokumentuList vlastnictví – podrobnosti o vlastnictví a právních vztazích
Online náhled zdarmaPortál Nahlížení do katastru nemovitostí (není právně závazný)
Ověřený výpis (právně platný)CzechPOINT nebo eGovernment portál
Potřebné údajeParcelní číslo, název katastrálního území
Cena za výpis (CzechPOINT)Přibližně 100 Kč za první stránku
Dostupnost elektronického výpisueGovernment portál (ověřený, elektronický podpis)
Použití výpisuProdej nemovitosti, právní účely

Kolik stojí výpis z listu vlastnictví?

Cena za výpis z listu vlastnictví se řídí podobnými pravidly jako výpis z katastru. Na CzechPOINT počítejte s poplatkem kolem 100 Kč za každou stránku. U elektronických výpisů přes eGovernment může být cena nižší, často 50 Kč za elektronický dokument.

Způsob získání výpisuCena za stránkuCena za elektronický dokument
CzechPOINT100 KčN/A
eGovernment (elektronický výpis)N/A50 Kč
Online náhled (neoficiální výpis)ZdarmaN/A

Alternativní možnosti ověření vlastníka nemovitosti?

V České republice jsou hlavní možnosti, jak zjistit, zda někdo vlastní nemovitost, omezené na katastr nemovitostí a jeho služby. Alternativní možnosti, jak se dostat k podobným informacím, jsou omezené z důvodu ochrany osobních údajů. Další možnosti mohou zahrnovat:

  • Ověření přes právníka nebo notáře: Pokud máte oprávněný zájem, mohou právníci nebo notáři využít svých kontaktů a právního přístupu k některým informacím.
  • Soudní nebo exekuční řízení: V rámci oficiálních řízení lze zjistit informace o vlastnictví nemovitostí, pokud je to součástí případu.
  • Speciální přístup pro státní instituce: Policie, soudy a jiné orgány mají právo přístupu k těmto údajům na základě zákonného důvodu.

Jak stáhnout data z katastru?

Jak již bylo řečeno mnohokrát, data z katastru lze stahovat přímo přes portál katastru nemovitostí. Veřejně dostupné údaje mohou být ve formě náhledů zdarma, pokud však chcete právně závazný výpis, budete muset využít služby, jako je eGovernment portál nebo CzechPOINT, kde jsou za to účtovány poplatky. 

Pokud se ptáte na alternativní možnosti, níže uvádíme několik bodů, které ale mohou odporovat české legislativě a zákonům, jiné však nikoli.

  • Skriptování s využitím API katastru nemovitostí: Pro pokročilé uživatele je možné vytvářet skripty, které budou stahovat data přes API nebo Dálkový přístup do katastru. Tato služba je placená a vyžaduje registraci.
  • Webové služby dálkového přístupu (WSDP) poskytují programové rozhraní pro automatizovaný přístup k datům katastru nemovitostí. Uživatelé mohou integrovat svá řešení s katastrálním systémem, přičemž výstupy jsou stejné jako u aplikace Dálkový přístup.
  • Web scraping: I když je technicky možné používat nástroje jako Selenium nebo BeautifulSoup pro automatizované stahování dat přímo z webu, je důležité zdůraznit, že tato činnost může být nelegální, pokud porušuje podmínky užívání webu katastru. Používání web scrapingu bez svolení je obvykle považováno za neetické a může mít právní důsledky.
  • Doplňky prohlížeče: Některé prohlížeče umožňují instalaci doplňků, které mohou automatizovat stahování veřejně dostupných dat. Například Web Scraper pro Chrome, ale opět platí, že musí být dodrženy zákonné předpisy.
  • Specializovaný software pro geodety: Některé firmy poskytují placený software, který je licencovaný pro stahování a práci s katastrálními daty, např. Geosense nebo GIS software, který umožňuje stahování a analýzu dat přímo z katastru.

Jak zjistit vlastníka nemovitosti podle jména?

V běžném Nahlížení do katastru nemovitostí nelze vyhledávat přímo podle jména vlastníka. Důvodem je ochrana osobních údajů a soukromí majitelů. Existují však jiné způsoby, jak zjistit vlastníka nemovitosti podle jména. Jednou z možností je využít placenou službu Dálkový přístup do KN, konkrétně funkci Evidence práv pro osobu, která umožňuje vyhledávání podle jména. Pro přístup k této aplikaci je nutné se registrovat a uhradit poplatek za poskytnuté služby.

Další možností je navštívit přímo územní pracoviště katastrálního úřadu. Zde vám mohou na základě oprávněné žádosti poskytnout výpis z katastru s informacemi o vlastníkovi nemovitosti. I tato služba je zpoplatněná, přičemž ceny se pohybují kolem 100 Kč za stránku výpisu. Je třeba však zdůraznit, že přístup k těmto údajům je omezen na právní účely a další důvody specifikované zákonem.

Jak zjistit, kdo bydlí na adrese?

Pro zjištění, kdo bydlí na konkrétní adrese, můžete využít registr obyvatel, ovšem přístup k těmto informacím je značně omezen a je vyhrazen pro specifické účely, například pro úřední potřeby. Pokud potřebujete informace o vlastníkovi nemovitosti, můžete se obrátit na katastr nemovitostí, který poskytuje veřejné údaje o majitelích nemovitostí. Jak již bylo řečeno v předešlém odstavci, ze zřejmých důvodů jsou vlastníci nemovitostí při běžném bezplatném nahlížení do Katastru nemovitostí skryti. Řešením je placený výpis, respektive návštěva místně příslušného KN v blízkosti vašeho bydliště.

Jak a kdo může nahlédnout do registru obyvatel? 

Do Registru obyvatel mohou nahlížet pouze oprávněné osoby, jako jsou úřady, soudy, policie nebo zaměstnavatelé za účelem ověření totožnosti. Přístup veřejnosti je omezen, a proto nelze se do něj přihlásit běžným způsobem. Obyčejní občané nemají možnost nahlížet do registru nebo zjistit, zda jsou v něm evidováni. Trvalé bydliště osoby na určité adrese nelze zjistit prostřednictvím registru obyvatel, protože tyto údaje jsou chráněny kvůli ochraně osobních údajů a soukromí.

Jak zjistit informace o člověku?

Pokud potřebujete zjistit informace o osobě, zejména v souvislosti s podnikáním, můžete využít Registr osob dostupný přes portál gov.cz, který obsahuje údaje o právnických osobách a fyzických osobách podnikatelích. Zde získáte veřejný výpis zahrnující IČO, název firmy, sídlo a další údaje o podnikatelské činnosti. Další možností je využít systém ARES (Administrativní registr ekonomických subjektů), který poskytuje komplexní údaje o podnikatelích a ekonomických subjektech registrovaných v České republice. 

Podvody v katastru: Jsou ohroženy i vaše nemovitosti?

Podvody s nemovitostmi dosahují v České republice miliardových hodnot, často k nim dochází přímo v registrech nemovistosí zneužitím falšovaných dokumentů. Majitelé nemovitostí i firmy jsou vystaveni riziku, že jim někdo podvodně převede majetek bez jejich vědomí. Nový občanský zákoník navíc upřednostňuje zapsaný stav v katastru před reálným vlastnictvím. Ochrana majetku spočívá v pravidelném sledování změn v katastru – existují služby, jako Katastr365 (draze zpoplatněná služba), které slibují automaticky hlídat  podezřelé převody a včas vás varovat.


Pokud vás zajímají údaje o vlastnictví nemovitostí, využijte katastr nemovitostí, kde lze získat přístup k veřejně dostupným informacím o nemovitostech a jejich vlastnících. Pro detailní a osobní údaje je však nutný právní důvod a můžete se obrátit na oprávněné instituce, jako je například územní pracoviště katastrálního úřadu.

Relevantní Komentáře

Pokud chcete být v komentářích transparentní, přihlaste se přes google a napište svůj názor k článku: Výpis z Katastru Nemovitostí ZDARMA - Nahlížení do Katastru Nemovitostí Online .

Přihlaste se přes google účet.
Průměr: 4.3 (3 x hlasováno)

Celkem ucházející shrnutí tématu, které je na internetu mocně roztříštěné. Každý nabízí bezplatné prohlížení a vypisování dat z rejstříku, ale málokdo uvádí, že jde vlastně stále o táž data, jen jinak a jinde prezentovaná. Katastr je v čr jen jeden a ostatní z něj tahají data přes veřejné API. 

Výpis, jakožto něco listinného, zdarma rozhodně není, je zpoplatněn jak v online verzi katastru, tak při návštěvě katastru v místě vašeho bydliště. Bezplatné je pouze nahlížení do katastru nemovitostí. Takto získané informace však nemají "štempl" úřadu a nejsou tedy oficiálním výpisem se kterým byste mohli někde mávat a domáhat se třeba vlastnictví nemovitosti.

Napište Komentář!

V komentářích se držte tématu, buďte věcní, konkrétní, ale vynechte citlivé osobní údaje.

Restricted HTML

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.