Ověření & Registrace Domény za Nejnižší Ceny od 55 Kč!

Registrace Domény

Ověření volné domény v registru domén. Zde si můžete registrovat, ověřit a koupit doménu na českém hostingu. Kontrola a dostupnost domény přes Wedos webhosting je online a zdarma. Vyhledání a zakoupení vlastní CZ domény + zřízení webové stránky za nízkou cenu je samozřejmostí stejně jako přeregistrace doménového jména...

Průměr: 4 (1 x hlasováno)

Kontrola dostupnosti domény

Chcete rozjet svůj online projekt a nemáte ještě vlastní webovou adresu? Registrace domény je prvním a zásadním krokem, který vám otevře dveře do světa internetu. Ať už jste firma, freelancer nebo nadšený bloger, výběr správné domény může rozhodnout o tom, jak úspěšní budete online. Ale jak zjistit, zda je vaše vysněná doména volná? Jak ji zaregistrovat a zajistit, aby byla jen vaše? 

V tomto článku těm zkušenějším poradíme jak a kde registrovat co nejlevnější domény i s webhostingem a méně zkušeným pak ukážeme, jak snadno ověřit dostupnost domény pomocí online nástrojů zdarma, jak proces registrace probíhá a na co si dát pozor při výběru poskytovatele. Pokud chcete vědět, jak ušetřit na nákladech a zajistit, aby váš web vypadal profesionálně, čtěte dál.

Ověření volné domény: Udělejte první krok

Pokud plánujete vytvořit vlastní webovou stránku, jedním z prvních kroků je ověření dostupnosti domény. Doména je unikátní název vaší webové stránky, který musí být volný a zaregistrovaný pouze vám. Pomocí nástrojů od Wedos Webhosting a celé řady dalších českých hostingových služeb můžete snadno zjistit, zda je vaše vysněná doména stále k dispozici.

Ať už jde o důležitou firemní doménu, kterou je dobré registrovat co nejrychleji než vám ji někdo zabere, nebo nápaditý osobní projekt, hobby blog nebo jakýkoli jiný druh webu...

Ověření domény - na obrázku je klávesnice s kostkami a TLD doménami.
Jakou doménu si chcete pořídit? Jaké TLD. Chcete cz, com, eu, nebo snad .online?

Domény CZ: Výhody lokálního webu

Volba CZ domény je ideální pro podniky a jednotlivce, kteří cílí na český trh. Nejen že doména .cz podtrhuje vaši důvěryhodnost u místních zákazníků, ale také zlepšuje vaši viditelnost ve vyhledávačích zaměřených na české uživatele.

Jak koupit doménu a co to obnáší?

Pokud jste našli volnou doménu, dalším krokem je její registrace. Proces koupě domény je rychlý a jednoduchý. Zvolte si registrátora (Wedos, Forpsi? Český hosting, C4), kde můžete doménu nejen zaregistrovat, ale také získat hostingové služby za nízké ceny. Většina registrátorů nabízí online kontrolu dostupnosti domén zdarma.

Ideální cesta ke koupi levné domény a získání slevy na webhosting je přes akční slevové kupony. Aktuální slevy nejen na Wedos Hosting, domény, VPS, WMS či startovací webové stránky najdete tady...

Přeregistrace domény: Kdy a proč?

Přeregistrace domény je proces, kdy přenášíte vlastnictví domény na jinou osobu nebo firmu, nebo přesouváte doménu k jinému registrátorovi. Tento krok je běžný při změně provozovatele webu nebo při nalezení lepších hostingových podmínek. Pokud se vám podaří vyhledat volnou doménu (cz/com/eu/online/biz) dle vašich požadavků, případně pokud budete chtít přejít z důvodu nižších ročních nákladů na doménu k jinému registrátorovi, na obrázku níže si všimněte, že jde o velmi jednoduchý a rychlý proces.

Obrázek přeregistrace / převodu domény na Wedos Webhostingu.
Tak nějak vypadá převod / přeregistrace domény od jiného registrátora na Wedos Webhosting.

Význam vlastnictví domény

Být vlastníkem domény znamená mít plnou kontrolu nad názvem a obsahem vaší webové stránky. Vlastnictví domény je klíčové pro budování vašeho online image a důvěryhodnosti. Kromě toho vám doména poskytuje exkluzivitu – nikdo jiný nemůže používat stejnou adresu. Pokud vás zajímá velmi obsáhlý výčet možných doplňkových služeb souvisejících nejen s ochranou domény, podívejte se na ceník doplňkových služeb u wedosu.

Domény a právo (laws). kostky zobrazující nápis domény.
Jak je to s vlastnictvím domény, nárokem na doménové jméno určité značky a s českými zákony...

Časté dotazy

  • Co jsou volné domény?
    Volné domény jsou ty, které nejsou momentálně registrovány žádným jiným uživatelem a jsou k dispozici k registraci.
  • Jak ověřit volnou doménu?
    Pro ověření volné domény stačí navštívit webové stránky registrátorů jako Wedos nebo Forpsi a zadat požadovaný název domény do vyhledávacího pole. Výsledky vás okamžitě informují, zda je doména dostupná.
  • Co znamená přeregistrace domény?
    Přeregistrace umožňuje změnu vlastnictví domény nebo její přesun mezi různými registrátory.

Jak ušetřit při koupi domény?

České hostingové společnosti, jako je Wedos, často nabízejí slevy na registraci domén. Kromě toho mnoho z nich poskytuje i další služby, například vytvoření webové stránky nebo e-mailového účtu zdarma při nákupu domény.

Mobilní telefon a levné TLD domény jako .biz, .xyz, .me a podobné...
Poslední dobou jsou v nabídce domény s koncovkou .biz .xyz .me .online od 18 Kč ročně...

Co dodat na konec?

Registrace a správa domén je nezbytným krokem pro každého, kdo chce být na internetu vidět. Výběr správného registrátora, ověření volné domény a její koupě nebo přeregistrace jsou klíčové pro úspěch vaší online prezence. Již před mnoha lety se říkalo, že pokud firma, ale i malý živnostník či OSVČ nemá webové stránky na vlastní doméně, připravuje se o množství potenciálních klientů, kteří očekávají, že najdou seriozní oficiální webové stránky na vlastní doméně.

Zapomeňte na "rádoby" levné služby typu Webnode a zaregistrujte si vlastní unikátní doménu, bude vás to stát kolem 100 Kč ročně a možná i méně...

Ověření volné domény je základní krok při registraci domény. Nejjednodušší způsob je využít online nástroje, které nabízí většina registrátorů domén, například Wedos, Subreg nebo Forpsi. Tyto nástroje vám ihned ukáží, zda je požadovaný název domény dostupný, nebo zda je již obsazen. Pokud je doména volná, můžete ji okamžitě rezervovat. Je však důležité vědět, že volné domény se rychle vyprodávají, takže pokud narazíte na zajímavý název, neváhejte s registrací.

  • Zadejte název domény do vyhledávacího pole u registrátora.
  • Výsledky vám ihned ukáží, zda je doména volná nebo již obsazená.
  • Někteří registrátoři nabízejí funkci rezervace domény na omezenou dobu.

Převod domény k jinému poskytovateli je běžný postup, zejména pokud najdete lepší podmínky u jiného registrátora nebo chcete spravovat všechny své domény na jednom místě. Proces je poměrně jednoduchý. Získáte autorizační kód (někdy nazývaný také Auth-ID nebo EPP kód) od současného registrátora, který pak předáte novému poskytovateli. Po zadání tohoto kódu je převod zahájen a dokončení trvá obvykle několik dní.

  • Požádejte současného registrátora o autorizační kód.
  • Zadejte kód do administrace nového registrátora.
  • Dokončení převodu obvykle trvá 5–7 dní, v závislosti na typu domény.

Existuje několik typů domén, které se rozdělují podle top-level domén (TLD), což jsou domény nejvyšší úrovně. Nejznámější TLD jsou například .com, .org, nebo .cz. Každá TLD má specifické využití a pravidla registrace. Domény se také dělí podle toho, zda jsou národní (ccTLD), jako je .cz pro Českou republiku, nebo generické (gTLD), jako je .com, které jsou globálně uznávané.

  • Generické TLD (gTLD): .com, .net, .org
  • Národní TLD (ccTLD): .cz, .sk, .de
  • Nové TLD: .shop, .online, .tech

Registrace domény zdarma je dnes velmi vzácná, ale existují určité způsoby, jak toho dosáhnout. Někteří poskytovatelé nabízejí doménu zdarma při zakoupení webhostingu, což je skvělý způsob, jak ušetřit. Dále můžete narazit na časově omezené akce, kde registrátoři nabízejí domény zdarma na první rok, poté je však nutné platit běžné poplatky. U takových nabídek si dejte pozor na podmínky obnovy.

  • Domény zdarma často přicházejí s podmínkami, např. koupí webhostingu.
  • Sledujte akce na domény s ročním zvýhodněním.
  • Po prvním roce je obvykle nutné platit běžné poplatky za obnovení.

Doménový hosting je služba, která poskytuje prostor pro uložení souborů vašeho webu a zároveň umožňuje propojení domény s tímto úložištěm. Zatímco doména je adresa vašeho webu, hosting je místo, kde jsou uloženy jeho soubory, jako jsou HTML, obrázky nebo databáze. Kvalita a cena hostingu může značně ovlivnit rychlost a dostupnost vaší webové stránky.

  • Hosting ovlivňuje rychlost načítání webu a jeho spolehlivost.
  • Můžete si vybrat z různých typů hostingu: sdílený, VPS, dedikovaný.
  • U mnoha registrátorů je možné získat výhodný balíček doména + hosting.

Doména a webhosting jsou dvě různé služby, které spolupracují na provozu vaší webové stránky. Doména je adresa, kterou lidé zadají do svého prohlížeče, aby se dostali na váš web (např. www.recenzi.cz). Webhosting je služba, která poskytuje úložiště pro všechny soubory vaší stránky a zajišťuje, že budou dostupné 24/7. Bez hostingu by vaše doména nemohla odkazovat na žádný obsah.

  • Doména: Adresa vašeho webu.
  • Hosting: Úložiště pro soubory webu.
  • Obě služby jsou nezbytné pro plnou funkčnost webových stránek.

Výběr webhostingu závisí na vašich potřebách, ať už spravujete malý osobní blog nebo velký e-shop. Důležité je zaměřit se na spolehlivost, rychlost serveru a zákaznickou podporu. Někteří poskytovatelé nabízejí také automatické zálohy, zabezpečení a ochranu před DDoS útoky. Zvažte i lokalitu serverů – pokud cílíte na české uživatele, je výhodné mít servery co nejblíže.

  • Vyhledejte hosting s dobrou zákaznickou podporou.
  • Zkontrolujte, zda hosting nabízí automatické zálohy a SSL certifikáty.
  • Lokální servery mohou zlepšit rychlost načítání webu pro české uživatele.

DNS (Domain Name System) záznamy jsou klíčové pro správnou funkci webu. Překládají adresu domény na IP adresu serveru, kde je web uložen. Různé typy záznamů, jako A záznam (IP adresa) nebo MX záznam (e-mailový server), určují, jak bude web a jeho služby fungovat.

  • A záznam: Odkazuje doménu na konkrétní server.
  • MX záznam: Určuje, kam doručovat e-maily.
  • CNAME záznam: Přesměruje doménu na jinou adresu.

Při registraci domény se vaše osobní údaje ukládají do veřejné databáze WHOIS, což může být problém z hlediska soukromí. Někteří registrátoři nabízejí WHOIS ochranu, která skryje vaše údaje před veřejným přístupem, a zajistí tak vyšší míru ochrany.

  • Skryté osobní údaje ve WHOIS.
  • Vyšší bezpečnost proti spamům a podvodům.
  • Možnost přidat službu za příplatek.

Webhosting by měl nabízet více než jen úložný prostor. Zajímejte se o služby jako SSL certifikáty pro zabezpečení webu, automatické zálohy pro ochranu dat a DDoS ochranu, která chrání váš web před útoky.

  • SSL certifikát: Zajišťuje šifrované připojení.
  • Automatické zálohy: Chrání data před ztrátou.
  • DDoS ochrana: Zabraňuje výpadkům způsobeným útoky.
Service Type Description Details
WEDOS - Main Page Main offer of hosting services and products.

Includes everything from web hosting to VPS, dedicated servers, and domain services.

Details
WEDOS Global Global CDN and attack protection.

Ensures fast content distribution worldwide and protection against DDoS attacks.

Details
Web Hosting Standard web hosting service.

Suitable for small to medium-sized websites, supporting PHP, MySQL, and unlimited data transfers.

Details
Webhosting Managed Server (WMS) Managed hosting server.

Hosting with full server management, ideal for demanding projects requiring stable performance.

Details
WEDOS WebSite Website creation with WEDOS tools.

Easy website creation without programming, ideal for beginners.

Details
Mail Hosting Email hosting services.

Professional email hosting with antivirus and anti-spam protection, ideal for businesses.

Details
Domains Domain registration and management.

Wide range of domain extensions with competitive pricing for registration and renewal.

Details
WEDOS Cloud Cloud services and infrastructure.

Flexible cloud solutions with high availability and scalability as needed.

Details
Virtual Private Servers (VPS) High-performance virtual servers.

High performance and flexibility for demanding web applications and projects.

Details
Dedicated Servers Rent your own physical server.

For maximum performance and full control over the server environment.

Details
WEDOS Cloud Disk (CD) Cloud data storage.

Secure and accessible cloud storage for businesses and individuals.

Details
WEDOS Disk Online data storage.

Convenient solution for online data storage and sharing with high availability.

Details
Affiliate System (Referral) Earn commission through referrals.

Opportunity to earn commission for referring new customers to WEDOS products.

Details
Nejlepší & nejvýhodnější...

Potřebujete půjčit?

Pojďme srovnat výhody a nevýhody půjček, hypoték a pojistek ve Vašem okolí...